Dierenkliniek Vollaers
Holyweg 18, 3137 KB Vlaardingen info@dierenkliniekvollaers.nl

Actueel

Veelgestelde vragen

 Hoe vaak moet ik mijn hond/kat ontwormen?
Hoe vaak moet ik mijn hond/kat ontwormen?


Ieder dier kan last hebben van een wormenbesmetting, zo ook uw goed verzorgde hond of kat. Een wormenbesmetting kan veel last met zich meebrengen voor uw huisdier, maar ook voor uw eigen gezondheid. Wormen zijn niet altijd met het blote oog te ontdekken in de ontlasting van uw dier. Van een lichte besmetting hebben dieren vaak ook geen symptomen en daarom is een lichte besmetting niet zo gemakkelijk te herkennen.   

 Een aantal wormsoorten is besmettelijk voor de mens en daarom ontwormt u uw hond/kat niet enkel voor uw huisdier, maar ook voor uzelf. Honden en katten ouder dan 6 maanden dienen minimaal 4 keer per jaar ontwormd te worden. Als uw dier meer kans heeft op een besmetting, bijvoorbeeld honden die ontlasting opeten of katten die muizen vangen, kunt u uw dier beter maandelijks ontwormen. Hierover kunnen wij u adviseren.

 Er bestaan verschillende soorten ontwormingsmiddelen, welke allemaal een eigen werking hebben. Ook over het gebruik van de juiste middelen voor uw dier kunnen wij u adviseren in de praktijk.

Voor de kat is er het nieuwe middel Bravecto Plus Spot On. Dit is een pipet welke werkt tegen vlooien, teken, spoelwormen, hartwormen en haakwormen. Op deze manier hoeft u niet meer het gevecht aan te gaan om een pilletje te geven. 

 Wanneer moet mijn paard ontwormd worden?
Wanneer moet mijn paard ontwormd worden?

Aan het einde van het weideseizoen, bij het opstallen, dienen alle paarden ontwormd te worden met een ‘grote’ oftewel ‘zware’ wormenkuur. Onze praktijk gebruikt Equimax, welke bestaat uit Ivermectine en Praziquantel. Voorafgaand aan het geven van de wormenkuur doen wij het liefste een mestonderzoek. Dit vertelt ons namelijk veel over de wormweerstand van het paard en over de infectiedruk. Dit is belangrijk om te weten, omdat het ontwormingsschema afhankelijk is van de wormweerstand van het paard, de leeftijd en de omstandigheden waaronder het paard wordt gehouden. Daarnaast is het belangrijk dat paarden met aanwijzingen voor krampkoliek worden ontwormd, omdat krampkoliek één van de gevolgen kan zijn van een wormenbesmetting. De richtlijn van het ontwormen van een paard is dus afhankelijk van het individuele dier en de situatie.

Let op! Gebruik de juiste dosering. De meeste middelen zijn in overdosering nog veilig. Onderdosering kan echter leiden tot resistentie en onvoldoende behandeling van de worminfectie bij uw paard. 

 Is mestonderzoek echt nodig?
Is mestonderzoek echt nodig?

Zeker! Mestonderzoek is een belangrijk hulpmiddel om te bepalen hoe gevoelig een paard voor wormen is en/of om te bepalen of het paard alweer ontwormd moet worden. Het is niet erg zinvol om mestonderzoek uit te voeren zonder dat de dierenarts het paard en de omstandigheden, waaronder het paard wordt gehouden, kent. Dit is omdat niet alle wormen aantoonbaar zijn door middel van mestonderzoek. Ontwormen is dus maatwerk en een mestonderzoek helpt daarbij.

 Moet ik mijn hond/kat behandelen tegen vlooien/teken?
Moet ik mijn hond/kat behandelen tegen vlooien/teken?


Het behandelen tegen vlooien en teken wordt door ons aangeraden, omdat niets zo vervelend is als een vlooienplaag. Daarnaast kunnen deze kleine diertjes ziektes overbrengen op uw huisdier. Zo kunnen vlooien zorgen voor bloedarmoede, infectieziekten en kunnen ze wormeieren overbrengen. Om te voorkomen dat uw dier last krijgt van vlooien en teken kunt u uw dier behandelen met speciale producten, welke bij ons in de praktijk zijn te verkrijgen. Wij kunnen samen met u bekijken welk middel het beste bij uw huisdier past; pipetten, tabletten of halsbanden.

Als uw dier al last heeft van teken of vlooien kunt u altijd contact met ons opnemen voor advies. 

 Hoe vaak moet mijn dier gevaccineerd worden?
Hoe vaak moet mijn dier gevaccineerd worden?


Hond / Kat

Het vaccineren van uw hond/kat is een effectieve en belangrijke manier om besmettelijke ziekten te kunnen voorkomen. Hieronder zijn de entschema’s weergegeven voor hond en kat.

BASISVACCINATIESCHEMA HOND
LeeftijdVaccin
6 wekenPuppy DP
8-9 wekenL4 + Parvo C + KC
12-13 wekenL4 + DHP
1 jaarL4 + DHP + KC


JAARLIJKS  VACCINATIESCHEMA HOND
LeeftijdVaccin
2 jaarL4 + KC
3 jaarL4 + KC
4 jaarL4 + KC + DHP
5 jaarL4 + KC
6 jaarL4 + KC
7 jaarL4 + KC + DHP
8 jaarL4 + KC
Etc. 


BASISVACCINATIESCHEMA KAT
LeeftijdVaccin
8-9 wekenTricat Trio + Bb
12-13 wekenTricat Trio 
12 maandenTricat Trio + Bb


JAARLIJKS VACCINATIESCHEMA KAT
LeeftijdVaccin
2 jaarDucat + Bb
3 jaarDucat + Bb
4 jaarTricat + Bb
5 jaarDucat + Bb
6 jaarDucat + Bb
7 jaarTricat + Bb
8 jaarDucat + Bb
Etc.


De vaccinatie Bb wordt geadviseerd in situaties waar een verhoogd risico op infectie bestaat; in pensions, asiels, catteries, shows etc. 

Naast deze basisenting is de enting tegen rabiës verplicht als u uw hond of kat meeneemt naar het buitenland. Dit vaccin is drie jaar geldig. Let op! Deze enting dient minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven te worden.

Konijn

Konijnen worden doorgaans ingeënt tegen de ziektes VHD en Myxomatose. Het entschema hiervan is vanaf 8 weken de eerste enting en daarna 1 maal per jaar. 


 Hoe vaak moet mijn paard gevaccineerd worden?
Hoe vaak moet mijn paard gevaccineerd worden?

Aandoening    Basisvaccinatie    Herhaling    Bijzonderheden   
Influenza*2x met tussentijd van 3-12 weken
*5-7 maanden na de 2e enting, de 3e enting (booster)
    Jaarlijks*Drachtige merries: eventueel extra enting >7 maanden
*Veulens: met 4-6 maanden leeftijd + eventueel chippen
Tetanus*2x met tussentijd van 4-8 weken
*6 maanden na de 2e enting, de 3e enting (booster)
    JaarlijksMeestal gecombineerd met Influenza-enting 
Rhinopneumonie*1e enting met 4 maanden leeftijd
*2e enting met 5-6 maanden leeftijd
*3e enting 4-6 weken na de 2enting
 6 maanden* Drachtige merries: op 5-7-9 maanden
 *Als de 1e enting op 6 maanden leeftijd gegeven wordt dan de 2e enting 4-6 weken na de 1e enting
Droes2x met tussentijd van 4 weken 3 maandenVeulens vanaf 4 maanden leeftijd
West Nile Virus2x met tussentijd van 3-5 weken    JaarlijksVeulens vanaf 6 maanden leeftijd
Schimmels2x met tussentijd van 2 weken    JaarlijksVeulens vanaf 5 maanden leeftijd
 Wanneer kan mijn hond/kat/konijn gecastreerd of gesteriliseerd worden?
Wanneer kan mijn hond/kat/konijn gecastreerd of gesteriliseerd worden?


Hond

Het wel of niet castreren van een reu is afhankelijk van de hond zelf. Elke reu is namelijk anders. Sommige honden kunnen seksueel overactief raken of erg dominant. Wij kunnen u advies geven over het wel of niet laten castreren. Castreren van uw reu kan gedaan worden vanaf een leeftijd van 5-6 maanden

 Ons advies is om uw teef te laten steriliseren om medische problemen aan de eierstokken, melkklieren en baarmoeder te voorkomen. Steriliseren van uw jonge teef kan gedaan worden voor of na de eerste loopsheid; dit hangt af van de grootte van de teef. Dit kunt u samen met de dierenarts bespreken. Steriliseren van uw oudere teef kan gedaan worden 3 maanden na de loopsheid.

Kat

Om ongewenste dekkingen en gedragingen, zoals sproeien in huis, te voorkomen, raden wij aan uw kater te castreren. Dit kan vanaf een leeftijd van 5-6 maanden. Wij als praktijk houden als grens een lichaamsgewicht van 2 kilogram aan.

 Net als bij de hond is ons advies om uw poes te laten steriliseren om medische problemen te voorkomen. Steriliseren van uw poes kan vanaf 5-6 maanden.

 Konijn

Om ongewenste nestjes of dominant gedrag te voorkomen bij uw rammelaar kan u ervoor kiezen om uw rammelaar te laten castreren. Dit kan vanaf een leeftijd van 6 maanden.

 Met sterilisatie van uw voedster wordt de kans op een baarmoedertumor verkleint. Vanaf 6 maanden kan uw konijn gesteriliseerd worden. Konijnen zijn wel al vanaf 3-5 maanden leeftijd vruchtbaar. Voor de sterilisatie dienen de rammelaar en de voedster dus uit elkaar gehouden te worden om ongewenste nestjes te voorkomen. 

 Ben ik verplicht mijn hond/kat te laten chippen?
Ben ik verplicht mijn hond/kat te laten chippen?


Voor honden is de chipregistratie verplicht in Nederland. Voor katten niet, maar wij raden het wel aan. Uw dier krijgt middels een chip een eigen unieke code, waardoor uw dier altijd gemakkelijk op te sporen is als het dier vermist wordt.

Nadat de chip is aangebracht bij uw dier zullen wij uw dier registreren in de Databank Gezelschapsdieren. U krijgt een link via de mail toegestuurd, welke u binnen 48 uur dient te bevestigen. Op deze manier is de unieke code van uw dier verbonden aan uw gegevens. 

 Mijn hond/kat gaat mee op vakantie; waar moet ik op letten?
Mijn hond/kat gaat mee op vakantie; waar moet ik op letten?


Elk land binnen en buiten Europa heeft andere regels met betrekking tot de invoer van dieren. Vaak betreft dit verplichte chipregistratie en verplichte vaccinaties, zoals rabiës. Sommige landen hebben echter zelfs quarantaine-eisen. Voor een passend advies kunt u ons bellen; het liefste minimaal 4 weken voor de reis in verband met de rabiësenting.  

 Mijn hond/kat spuugt vaak, wat nu?
Mijn hond/kat spuugt vaak, wat nu?


Een hond kan wel eens braken nadat hij iets verkeerds gegeten heeft. Of als een hond gaat schrokken, kan het ook zijn dat uw hond gaat braken. Wanneer uw hond met regelmaat spuugt of meerdere malen op een dag is het verstandig om een afspraak te maken. Uw hond kan namelijk tekorten krijgen van belangrijke voedingsstoffen.

Een kat spuugt weleens een haarbal uit of net als bij de hond komt het eten weer eruit bij schrokken. Als uw kat heeft gespuugd en geen eetlust meer heeft, of als uw kat met regelmaat/meerdere keren per dag spuugt, is het verstandig om uw dier in de gaten te houden. Sowieso is het bij de kat van levensbelang om wel iedere dag iets te eten. Anders wordt de kans op een leververvetting bij de kat groter, waardoor de kat zich nog zieker kan gaan voelen. Dus trek met een niet etende kat direct aan de bel!

Ook als uw dier wil spugen maar er niets uitkomt, is het verstandig om contact met ons op te nemen. 

 Mijn hond/kat schudt met de kop en heeft vieze oren, wat nu?
Mijn hond/kat schudt met de kop en heeft vieze oren, wat nu?


Uw dier heeft waarschijnlijk last van een oorontsteking. Dit kan veroorzaakt worden doordat te veel oorsmeer of vuil zich ophoopt in de gehoorgang. Daarnaast kan uw dier ook last hebben van mijten of bacteriën. Om dit uit te sluiten, is het verstandig een afspraak te maken. Tijdens de afspraak zal in de gehoorgang gekeken worden wat de oorzaak is. Hier kan dan de juiste therapie op aangepast worden. U mag nooit de gehoorgang schoonmaken met wattenstaafjes, omdat het vuil dan dieper in de gehoorgang gedrukt kan worden.  Het grootste risico is dat er zich een vreemd voorwerp in het oor bevindt, wat de trommelvlies kan beschadigen. Heftig oor-schuddende dieren willen wij dan ook graag dezelfde dag nog controleren. 

 Kan ik wachten met een kater die vaak naar de bak gaat?
Kan ik wachten met een kater die vaak naar de bak gaat?


Nee! Dit kan namelijk om een levensbedreigende situatie gaan. Door kristallen kan de blaas verstopt zitten en vergiftigt de kat zichzelf met zijn urine. Wanneer u er vroeg bij bent, kunnen we dit voorkomen door de eventuele blaasontsteking tijdig te behandelen. 

 Mijn konijn eet niet... Wat nu?
Mijn konijn eet niet... Wat nu?


Wanneer konijnen een dag niet eten, is er meestal meer aan de hand...

En omdat ze erg kwetsbaar zijn, willen we ze dan ook zo snel mogelijk onderzoeken, zodat we direct met een passende therapie kunnen starten. 

Een konijn met een klein haakje op z'n kies kan hiervan al enorme hinder ondervinden. En door het niet/minder eten kan het konijn zich steeds slechter gaan voelen. Dit verkleint dan ook de kans op genezing. 

 Mijn hond/kat stinkt uit zijn/haar mond: is dit normaal?
Mijn hond/kat stinkt uit zijn/haar mond: is dit normaal?

Nee, dit is niet normaal. Als het lukt zou u zelf het gebit van uw hond/kat kunnen bekijken. Wanneer daar rood tandvlees en/of geelbruine aanslag te zien is, is er sprake van een ontsteking. Dit is wat u ruikt. Om de ontsteking tegen te gaan, dient het gebit schoongemaakt te worden. Voor meer informatie kunt u ons bellen of bij actueel kijken; Februari de gebitsmaand!

 Hoe vaak moet mijn hond/kat/paard gecontroleerd worden voor zijn/haar gebit?
Hoe vaak moet mijn hond/kat/paard gecontroleerd worden voor zijn/haar gebit?


Hond / Kat

Dit ligt aan de leeftijd van uw dier, de kwaliteit van het gebit en het ras. Maar voor een goed, gezond gebit adviseren wij twee keer per jaar een controle.       Wanneer blijkt dat door tandenpoetsen (zie filmpje bij Actueel; Februari maand van het gebit!) het gebit goed wordt onderhouden, kan er één keer per jaar een controle plaatsvinden

Paard

Dit ligt tevens aan de leeftijd en de kwaliteit van het gebit van uw paard. Voor een goed en gezond gebit adviseren wij minimaal één keer per jaar een controle. 

 Mijn konijn eet zijn/haar eigen poep: is dit normaal?
Mijn konijn eet zijn/haar eigen poep: is dit normaal?

Absoluut. Het is juist afwijkend wanneer een konijn dit niet zou doen. De nachtkeutels, oftewel blindedarmkeutels (keutels welke kleiner, donkerder en slijmeriger zijn en sterker ruiken dan de gewone keutels) bevatten belangrijke voedingsstoffen en energie, welke bij de eerste darmpassage niet uit het voer gehaald zijn.  Doordat konijnen deze keutels eten worden de stoffen die nodig zijn alsnog opgenomen.

Meer weten?

Wilt u meer weten, neem dan gerust contact met ons op