Dierenkliniek Vollaers
Holyweg 18, 3137 KB Vlaardingen info@dierenkliniekvollaers.nl

Actueel

Decembermaand: Vuurwerkangst!

De donkere dagen zijn weer aangebroken voor ons en onze huisdieren.
Hier en daar hoor je nu al vuurwerkknallen. Dus de decembermaand brengt niet alleen kaarsjes, haardvuur en gezelligheid mee, maar toch ook weer onrust voor de dieren. Nog niet te spreken over het stormachtige weer, waar veel honden onzeker van kunnen worden.

Een dier wat angstig is kan dit uiten in angstgedrag; lage staarthouding, wegkruipen, oren plat in de nek, grote pupillen hebben en soms zelfs trillen over het gehele lichaam.
Stresssignalen kunnen ook voorkomen; niet willen eten, hijgen, gapen en zichzelf gaan krabben/bijten.

Hoe u reageert als eigenaar is van groot belang voor de hond en kat en zijn/haar reactie op iets waar hij/zij bang voor is. Probeer er vooral geen aandacht aan te geven, maar mocht de hond of kat steun zoeken bij u als eigenaar laat dit dan toe; daarbij is het wel van belang dat u als eigenaar ontspannen bent, doet alsof alles normaal is en geen aandacht geeft aan het vuurwerk. Eventueel kunt u de hond/kat af leiden met iets wat hij/zij de moeite waard vindt (bijvoorbeeld een balspel).
Zorg daarnaast voor een eigen plekje in huis waar het dier zich veilig voelt. Dit geldt tevens voor konijnen, knaagdieren en vogels. Deze plek bevindt zich bij voorkeur zo ver als mogelijk is van ramen en deuren.

Door middel van vuurwerkgeluiden (via internet) kunt u uw dier wel voorzichtig laten wennen aan de knallen. Eerst bijvoorbeeld zachtjes beginnen tijdens de middaglunch, vervolgens steeds iets harder en uiteindelijk ook hard in de avonduren. Wanneer uw dier geen angst of stresssignalen laat zien, beloont u het dier, zodat de geluidsprikkel aan een prettig gevoel gekoppeld kan worden.
Zie in de link een voorbeeldfilmpje met vuurwerkgeluiden.

Voor honden en katten waar het angstgedrag al zo is ingeprent, is het verstandig om te beginnen met voedingssupplementen die zorgen voor kalmering en ontspanning.
Deze middelen werken niet direct, maar boeken bij de meeste dieren binnen een paar weken resultaat. Ook hebben we speciaal dieetvoer, wat met goed resultaat wordt ingezet bij dieren die niet alleen thuis kunnen blijven, maar dus ook duidelijk effect heeft bij angst. Tevens is er medicatie om de angstprikkels te verminderen. Dit zijn geen verdovende middelen, maar rustgevers. Onze assistentes kunnen u hierover verder informeren.

Dus nog even kort op een rij;
- wennen aan knallen via internet
- voedingssupplementen
- angstgedrag negeren/steun aanbieden
- kalmerend voer
- angstmedicatie

Het streven is om op deze manier gezamenlijk op een ontspannen manier het nieuwe jaar in te luiden.

Ontspannen voor baas & dier!

Naar overzicht