Dierenkliniek Vollaers
Holyweg 18, 3137 KB Vlaardingen info@dierenkliniekvollaers.nl

Actueel

Decembermaand: Vuurwerkangst!

Voor ons en onze huisdieren gaan de donkere dagen weer aanbreken. Dit betekent behalve kaarsjes, haardvuur en gezelligheid ook veel onrust voor de dieren.
’t Stormachtige weer (waar ook veel honden onzeker van worden) gaat vaak gepaard met de eerste vuurwerkknallen. Hoe eerder we als eigenaar hierop inspringen, des te meer kans we hebben om de vuurwerkangst te reduceren.

Een dier wat angstig is kan dit uiten in angstgedrag; lage staarthouding, wegkruipen, oren plat in de nek, grote pupillen hebben en soms zelfs trillen over het gehele lichaam.
Stresssignalen kunnen ook voorkomen; niet willen eten, hijgen, gapen en zichzelf gaan krabben/bijten.

Hoe u reageert als eigenaar is van groot belang voor de hond en kat en zijn/haar reactie op iets waar hij/zij bang voor is. Probeer er vooral geen aandacht aan te geven of eventueel de hond/kat af te leiden met iets wat hij/zij de moeite waard vindt (bijvoorbeeld een balspel).
Zorg daarnaast voor een eigen plekje in huis waar het dier zich veilig voelt. Dit geldt tevens voor konijnen, knaagdieren en vogels. Deze plek bevindt zich bij voorkeur zo ver als mogelijk is van ramen en deuren.

Nu kunt u bijvoorbeeld ook al een vuurwerk-cd opzetten; zachtjes beginnen tijdens de gezellige middaglunch. Vervolgens steeds iets harder en uiteindelijk ook hard in de avonduren. Wanneer uw dier geen angst of stresssignalen laat zien, beloont u het dier, zodat de geluidsprikkel aan een prettig gevoel gekoppeld kan worden.
Zie het voorbeeldfilmpje met vuurwerkgeluiden.

Echter zijn het niet alleen de harde geluiden ook de kruitdampen en de lichtflitsen kunnen angst oproepen bij uw dieren.

Voor honden en katten waar het angstgedrag al zo is ingeprent, is het verstandig om al vroeg te beginnen met voedingssupplementen die zorgen voor kalmering en ontspanning.
Deze middelen werken niet direct, dus een week voor Oud&Nieuw is te laat om te starten.
Ook hebben we speciaal dieetvoer, wat met goed resultaat wordt ingezet bij dieren die niet alleen thuis kunnen blijven, maar dus ook duidelijk effect heeft bij angst, mits op tijd ingezet.
Onze assistentes kunnen u hierover verder informeren.

Op oudejaarsavond adviseren we de gordijnen te sluiten, radio aan, zo ‘gewoon’ mogelijk te doen en de hond/kat niet alleen te laten.
Soms kan een logeerpartijtje bij een pension in een rustiger gedeelte van het land wel uitkomst bieden.

Dus nog even kort op een rij;
- eventueel starten met geluids-cd
- voedingssupplementen
- angstgedrag negeren
- kalmerend voer
- medicatie
- vuurwerkvrij vakantieadres

Het streven is om op deze manier gezamenlijk op een ontspannen manier het nieuwe jaar in te luiden.

Ontspannen voor baas & dier!

Naar overzicht